Tort bezowy w moim wykonaniu to prawdziwa bomba
kaloryczna, której nie potrafię się oprzeć. To bardzo słodki wypiek a jego podstawowymi składnikami są
białka i cukier. Bezę przekładam bitą śmietaną z serkiem mascarpone a
dla przełamania smaku i nadania lekkości dodaję owoce.
Dziś użyłam
malin i borówek.
Bezy na
pierwszy rzut oka wydają się być proste w wykonaniu jednakże w praktyce często
okazuję się, że niekoniecznie
Istnieją bowiem zasady, które w trakcie przygotowania trzeba
przestrzegać . Białka muszą być bardzo dobrze oddzielone od żółtek. Miska i
ubijak muszą być idealnie suche. Należy ubijać ją do całkowitego rozpuszczenia
cukru, najlepiej sprawdzić to pocierając pianę w dwóch palcach. Jeśli drobinki
cukru są wyczuwalne to znak, że należy ubijać dalej. Zwykle czynność ta trwa u
mnie ok. 15-20 minut.
Składniki na bezę
5 białek
350 g cukru
Składniki na masę
330 g śmietany 30%
250 g serka mascarpone
1 łyżka cukru waniliowego
Owoce
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 100 °C. Ubijamy białka, stopniowo dodając cukier według
wskazówek powyżej. Na blasze rozkładamy papier
do pieczenia i przy pomocy miski odrysowujemy 2 okręgi. W ten sposób powstaną miejsca
gdzie nałożymy ubitą pianę. Teraz najtrudniejsza moim zdaniem czynność
czyli pieczenie a właściwie suszenie. Ubitą pianę wkładamy do piekarnika
nagrzanego do 100 °C. Po około 40 minutach zmniejszamy temperaturę do 80
°C i dalej suszymy przez
około 20 minut. Jeśli zaczyna się rumienić możemy dodatkowo lekko uchylić
drzwiczki piekarnika. Po upływie tego czasu wyłączamy piekarnik i czekamy kolejne 30 minut aż ostygną
przy otwartych drzwiczkach.
Kiedy spody bezowe są już zimne zaczynamy przygotowanie
masy. Ubijamy śmietanę stopniowo dodając cukier waniliowy i serek mascarpone,
mieszając tak długo aż masa będzie jednolita. Dodać ulubione owoce.
Ostatnim krokiem jest nałożenie masy na bezę i przykrycie
jej drugim krążkiem. Można podawać od razu.
Smacznego!
Wyglada rewelacyjnie a jak smakuje !!!!! bedę wierną fanką i z niecierpliwościa bedę czekała na dalesze przepisy
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę! :)
UsuńPozdrawiam!