poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Pasztet z cukinii



Przepyszny  pasztet, który można przyrządzać na różne sposoby dodając coraz to inne i ciekawe składniki. Za każdym razem pasztet jest tak samo wyśmienity.

Co będzie nam potrzebne?
3 szklanki grubo startej cukinii (dwie średniej wielkości)
2 szklanki bułki tartej
200 g startego żółtego sera
¼ szklanka oleju
2 cebule starte tak jak cukinia
200 g pieczarek również startych
3 żółtka
Piana z 3 białek
Przyprawy do smaku: sól, pieprz, papryka ostra, odrobina chili, drobno posiekana pietruszka, 3 ząbki czosnku, majeranek.

Można również dodać pokrojone oliwki, kapary, suszone pomidory czy też ser feta. Wszystko zależy na co tak naprawdę mamy ochotę!

Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Cukinię, cebulę, pieczarki, ser trzemy na grubych oczkach. Dodajemy resztę składników. Wszystko dokładnie mieszamy. Na samym końcu dodajemy 3 białka ubite na pianę. Przekładamy do keksówki (ja użyłam dwóch 22 cm) i pieczemy do zrumienienia przez około 90 minut.


Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz