środa, 28 sierpnia 2013

Placuszki z cukinii pieczone w piekarniku

Sezon na cukinie trwa w pełni. Przyszła kolej na jej nową, bardzo smaczną odsłonę. Dziś chciałam zaprezentować pyszne i dietetyczne placuszki z cukinii. Konsystencja ciasta jest na tyle zwięzła, że można upiec je zarówno w piekarniku jak i na patelni. Osobiście zawsze wybieram opcję pieczenia w piekarniku. Wydają mi się smaczniejsze a co ważniejsze są wtedy bardzo mało kaloryczne.

2 średnie cukinie
1 ząbek czosnku
2 małe marchewki
1 cebula
kilka pieczarek
natka pietruszki
2 jajka
5 łyżek mleka
5 łyżek mąki
1 łyżka oliwy z oliwek
Sól, pieprz i papryka słodka do smaku

Cukinię i pieczarki zetrzeć na dużych oczkach, posolić i odstawić na 30 minut w celu odsączenia z nadmiaru wody. Następnie zetrzeć marchew i cebulę oraz posiekać drobno natkę pietruszki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, doprawić do smaku. Do ciasta można dodać również starty żółty ser.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 40 minut lub na dobrze rozgrzanej patelni. Najlepiej aby placuszki były wtedy jak najmniejsze co ułatwia ich przewracanie.
Smakują wyśmienicie podane z sosem czosnkowym!

Po wyjęciu z piekarnika



Po usmażeniu na patelni



Smacznego!

1 komentarz:

  1. Piekłam w piekarniku i był problem żeby ściągnąć je z papieru.
    Ale w smaku były pyszne :).

    OdpowiedzUsuń