Sezon na cukinie trwa w pełni. Przyszła kolej na jej nową, bardzo smaczną odsłonę. Dziś chciałam zaprezentować pyszne i dietetyczne
placuszki z cukinii. Konsystencja ciasta jest na tyle zwięzła, że można upiec
je zarówno w piekarniku jak i na patelni. Osobiście zawsze wybieram opcję
pieczenia w piekarniku. Wydają mi się smaczniejsze a co ważniejsze są wtedy
bardzo mało kaloryczne.
2 średnie cukinie
1 ząbek czosnku
2 małe marchewki
1 cebula
kilka pieczarek
natka pietruszki
2 jajka
5 łyżek mleka
5 łyżek mąki
1 łyżka oliwy z oliwek
Sól, pieprz i papryka słodka do smaku
Cukinię i pieczarki zetrzeć na dużych oczkach, posolić i
odstawić na 30 minut w celu odsączenia z nadmiaru wody. Następnie zetrzeć marchew
i cebulę oraz posiekać drobno natkę pietruszki. Wszystkie składniki dokładnie
wymieszać, doprawić do smaku. Do ciasta można dodać również starty żółty ser.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 40 minut lub na dobrze
rozgrzanej patelni. Najlepiej aby placuszki były wtedy jak najmniejsze co ułatwia
ich przewracanie.
Smakują wyśmienicie podane z sosem czosnkowym!
Po wyjęciu z piekarnika
Po usmażeniu na patelni
Smacznego!
Piekłam w piekarniku i był problem żeby ściągnąć je z papieru.
OdpowiedzUsuńAle w smaku były pyszne :).