czwartek, 1 sierpnia 2013

Krem z zielonego groszku



Dziś w roli głównej pyszny i aromatyczny krem z zielonego groszku. Od czasu kiedy spróbowałam go po raz pierwszy jest bardzo częstym gościem na moim stole. Posiada dwie bardzo ważne zalety: jest bardzo szybki i prosty w przygotowaniu oraz jest bardzo mało kaloryczny.

Co będzie nam potrzebne?
- opakowanie mrożonego groszku 400 g,
- 1 litr wywaru warzywnego lub kostka rosołowa dla bardzo leniwych (szczerze nie polecam ze względu na      paskudny skład, który przypomina zawartość Tablicy Mendelejewa)
- 1 duża cebula lub dwie małe
- opcjonalnie grzanki, starty żółty ser lub groszek ptysiowy.

Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na łyżce oliwy z oliwek lub masła. Gotujemy wywar warzywny. Gdy jest już gotowy wyciągamy warzywa i dodajemy zielony groszek i zeszkloną cebulę. Gotujemy około 10-15 minut do miękkości groszku. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość blendujemy na gładki krem. Dla uzyskania kremowej konsystencji możemy dodatkowo przetrzeć krem przez sitko.

I gotowe! Smacznego :)


2 komentarze:

  1. Ciekawa propozycja - nie jadłam jeszcze mimo ? ale myslę że jak moja siostre poprosze to wykorzysta ten przepis i zrobi takie cudo !

    OdpowiedzUsuń