wtorek, 13 sierpnia 2013

Pierogi z borówkami

Nie wyobrażam sobie lata bez zjedzenia słodkich i delikatnych pierogów z borówkami. Doskonale smakują podane zarówno na obiad jak i na deser. Co prawda ich przygotowanie jest dość czasochłonne, ale myślę, że ich wyborny smak w zupełności to wynagradza. Warto zatem spędzić kilka chwil w kuchni by móc rozkoszować się ich smakiem.

Składniki:
1 kg mąki pszennej wrocławskiej 
szczypta soli
1 i 1/2 szklanki gorącej wody
3 jajka
3 szklanki borówek

Borówki umyć i osuszyć. 3/4 kg mąki wsypujemy do miski. W środku robimy dziurkę, do której wlewamy rozbełtane jajko. Teraz powoli dodajemy ciepłą wodę i szczyptę soli. Zaczynamy zagniatać i w miarę potrzeby dosypujemy pozostałą mąkę aby powstało ciasto o sprężystej konsystencji. Następnie wałkujemy placek o grubości kilku milimetrów. Wykrawamy z niego szklanką krążki, na które nakładamy borówki, pół łyżeczki cukru i zręcznie sklejamy. Kiedy ulepimy już wszystkie pierogi, partiami wrzucamy je do gotującej, lekko osolonej wody. Ugotowane pierogi wypływają na wierzch.

Można podawać polane przypieczoną bułką tartą (2 łyżki masła i 1 łyżka bułki tartej) śmietanką lub jogurtem z cukrem waniliowym jeśli ktoś dba o kaloryczność.



Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Dziekuje za przepis pozostje tylko kupić produkty, zebrać siły i zrobić

    OdpowiedzUsuń
  2. I pomyśleć, że zmarnowałam borówki do galaretki owocowej. Chyba wybiorę się do Lidla po nowe zapasy! :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie! Są naprawdę warte wypróbowania :)

      Usuń
  3. uwielbiam kurcze uwielbiam! mojej babci pierogi są bezsprzecznie najlepsze!

    może zainteresuje Cię moje rozdanie kulinarne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam .. uwielbiam pierogi i to tego borówki

    OdpowiedzUsuń