Nie wyobrażam sobie lata bez zjedzenia słodkich i
delikatnych pierogów z borówkami. Doskonale smakują podane zarówno na obiad jak
i na deser. Co prawda ich przygotowanie jest dość czasochłonne, ale myślę, że
ich wyborny smak w zupełności to wynagradza. Warto zatem spędzić kilka chwil w
kuchni by móc rozkoszować się ich smakiem.
Składniki:
1 kg mąki
pszennej wrocławskiej
szczypta soli
1 i 1/2
szklanki gorącej wody
3 jajka
3 szklanki borówek
Borówki umyć i osuszyć. 3/4 kg mąki wsypujemy do miski. W środku robimy dziurkę, do której wlewamy
rozbełtane jajko. Teraz powoli dodajemy ciepłą wodę i szczyptę soli. Zaczynamy
zagniatać i w miarę potrzeby dosypujemy pozostałą mąkę aby powstało ciasto o
sprężystej konsystencji. Następnie wałkujemy placek o grubości kilku
milimetrów. Wykrawamy z niego szklanką krążki, na które nakładamy borówki, pół
łyżeczki cukru i zręcznie sklejamy. Kiedy ulepimy już wszystkie pierogi,
partiami wrzucamy je do gotującej, lekko osolonej wody. Ugotowane pierogi
wypływają na wierzch.
Można podawać
polane przypieczoną bułką tartą (2 łyżki masła i 1 łyżka bułki tartej) śmietanką
lub jogurtem z cukrem waniliowym jeśli ktoś dba o kaloryczność.
Smacznego!
Dziekuje za przepis pozostje tylko kupić produkty, zebrać siły i zrobić
OdpowiedzUsuńPolecam! :))
OdpowiedzUsuńI pomyśleć, że zmarnowałam borówki do galaretki owocowej. Chyba wybiorę się do Lidla po nowe zapasy! :))
OdpowiedzUsuńKoniecznie! Są naprawdę warte wypróbowania :)
Usuńuwielbiam kurcze uwielbiam! mojej babci pierogi są bezsprzecznie najlepsze!
OdpowiedzUsuńmoże zainteresuje Cię moje rozdanie kulinarne :)
Mniam .. uwielbiam pierogi i to tego borówki
OdpowiedzUsuń