Co będzie nam potrzebne?:
Farsz
- 400 g wędzonego boczku
- 2-3 cebule
- 125 g pieczarek
- 100 g czarnych oliwek
- 35 g masła
- jajko
- odrobina tymianku, sól, pieprz
Kruche ciasto
- 250 g mąki
- 125 g masła
- ok. szklanki wody
- szczypta soli
Krok 1:
Mąkę przesiać. Zrobić małe zagłębienie, wlać odę, dodać sól i kawałki masła. Wyrobić ciasto. Uformować w kulę, owinąć ściereczką lub folią i odłożyć do lodówki.
Krok 2:
Boczek pokroić na dość grube kawałki i zanurzyć na 5 minut we wrzątku. Pokroić cebulę i pieczarki. Rozpuścić masło, wrzucić boczek, cebulę i grzyby. Obsmażyć na wolnym ogniu. Następnie doprawić do smaku i dodać oliwki.
Krok 3:
Ciasto rozwałkować i wykroić z niego krążki - jeden wielkości tortownicy, drugi nieco mniejszy. Większy wyłożyć na dno nasmarowanej formy i pokryć farszem. Przykryć drugim, zwilżyć brzeg i skleić z dolną warstwą. Nakłuć w kilku miejscach i posmarować żółtkiem.
Wstawić tartę do nagrzanego do 220°C piekarnika i piec przez około 15 minut po czym zmniejszyć temperaturę do około 180°C i piec przez kolejne 15 minut.
Smacznego!
Pysznie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBardzo lubię tarty wszelkie ,twoja pysznie sie prezentuje,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńi tak samo pysznie smakuje ;)
Usuń