Dziś post z myślą o tych, którzy nie mają ochoty na mięsny obiad - Knedle ze śliwkami. Potrawa tylko z pozoru wydaje się być sezonowa. Powszechnie dostępne w sklepach mrożone śliwki węgierki pozwalają cieszyć się knedlami cały rok.
Co będzie nam potrzebne?
- 600 g ziemniaków
- 300 g mąki
- 2 jaja
- 500 g śliwek
- cukier, cynamon, sól
Wykonanie:
Ziemniaki ugotować i dokładnie zgnieść lub zemleć. Dokładnie wyrobić z mąką i szczyptą soli (ciasto niezbyt ścisłe). Na posypanym mąką blacie uformować wałek, pokroić na kawałki, rozgnieść i faszerować wydrążonymi śliwkami posypanymi cukrem i cynamonem. Tak samo można przyrządzić knedle z morelami. Formować średniej wielkości knedle.Gotować około 5 minut (do wypłynięcia) w osolonym wrzątku.
Podawać ze zrumienioną w maśle bułką tartą posypane cukrem.
Smacznego!
Sezon śliwkowy sprzyja robieniu knedli- nie dalej jak wczoraj ja też robiłam :)
OdpowiedzUsuń