Uwielbiam wszelkiego rodzaju zupy. Dziś chciałam zaprezentować aromatyczny krem z cukinii!
Co będzie nam potrzebne?
- 2 średniej wielkości cukinie
- 1 l wywaru warzywnego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 serki topione
- sól, pieprz
- opcjonalnie grzanki, groszek ptysiowy, żółty ser
Wykonanie:
Przygotowujemy wywar warzywny (włoszczyzna, 2 listki laurowe, po 1 łyżeczce soli, pieprzu w kulkach oraz mielonego). Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy wraz z czosnkiem na łyżce oliwy z oliwek. Dodajemy obraną i wydrążoną cukinię pokrojoną w średniej wielkości kostkę.
Gdy wywar będzie już gotowy wyciągamy warzywa i kroimy je w kostkę. Następne wrzucamy wszystko do wywaru i gotujemy przez około 10 minut. Całość blendujemy na gładki krem. Dodajemy serki topione i doprawiamy do smaku.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz