poniedziałek, 16 września 2013

Krem z cukinii



Uwielbiam wszelkiego rodzaju zupy. Dziś chciałam zaprezentować aromatyczny krem z cukinii!

Co będzie nam potrzebne?

  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 1 l wywaru warzywnego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 serki topione
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie grzanki, groszek ptysiowy, żółty ser
Wykonanie:
Przygotowujemy wywar warzywny (włoszczyzna, 2 listki laurowe, po 1 łyżeczce soli, pieprzu w kulkach oraz mielonego). Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy wraz z czosnkiem na łyżce oliwy z oliwek. Dodajemy obraną i wydrążoną cukinię pokrojoną w średniej wielkości kostkę. 
Gdy wywar będzie już gotowy wyciągamy warzywa i kroimy je w kostkę.  Następne wrzucamy wszystko do wywaru i gotujemy przez około 10 minut. Całość blendujemy na gładki krem. Dodajemy serki topione i doprawiamy do smaku.




Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz