sobota, 14 września 2013

Trzy kroki do Tarty wiejskiej :)



Co będzie nam potrzebne?:

Farsz

  • 400 g wędzonego boczku
  • 2-3 cebule
  • 125 g pieczarek
  • 100 g czarnych oliwek
  • 35 g masła
  • jajko
  • odrobina tymianku, sól, pieprz
Kruche ciasto
  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • ok. szklanki wody
  • szczypta soli
Krok 1:
Mąkę przesiać. Zrobić małe zagłębienie, wlać odę, dodać sól i kawałki masła. Wyrobić ciasto. Uformować w kulę, owinąć ściereczką lub folią i odłożyć do lodówki.

Krok 2:
Boczek pokroić na dość grube kawałki i zanurzyć na 5 minut we wrzątku. Pokroić cebulę i pieczarki. Rozpuścić masło, wrzucić boczek, cebulę i grzyby. Obsmażyć na wolnym ogniu. Następnie doprawić do smaku i dodać oliwki.

Krok 3:
Ciasto rozwałkować i wykroić z niego krążki - jeden wielkości tortownicy, drugi nieco mniejszy. Większy wyłożyć na dno nasmarowanej formy i pokryć farszem. Przykryć drugim, zwilżyć brzeg i skleić z dolną warstwą. Nakłuć w kilku miejscach i posmarować żółtkiem. 
Wstawić tartę do nagrzanego do 220°C piekarnika i piec przez około 15 minut po czym zmniejszyć temperaturę do około 180°C i piec przez kolejne 15 minut.





Smacznego!

4 komentarze: