czwartek, 12 września 2013

Knedle ze śliwkami



Dziś post z myślą o tych, którzy nie mają ochoty na mięsny obiad - Knedle ze śliwkami. Potrawa tylko z pozoru wydaje się być sezonowa. Powszechnie dostępne w sklepach mrożone śliwki węgierki pozwalają cieszyć się knedlami cały rok.

Co będzie nam potrzebne?

  • 600 g ziemniaków
  • 300 g mąki
  • 2 jaja
  • 500 g śliwek
  • cukier, cynamon, sól
Wykonanie:

Ziemniaki ugotować i dokładnie zgnieść lub zemleć. Dokładnie wyrobić z mąką i szczyptą soli (ciasto niezbyt ścisłe). Na posypanym mąką blacie uformować wałek, pokroić na kawałki, rozgnieść i faszerować wydrążonymi śliwkami posypanymi cukrem i cynamonem. Tak samo można przyrządzić knedle z morelami. Formować średniej wielkości knedle.Gotować około 5 minut (do wypłynięcia) w osolonym wrzątku.
Podawać ze zrumienioną w maśle bułką tartą posypane cukrem.





Smacznego!

1 komentarz:

  1. Sezon śliwkowy sprzyja robieniu knedli- nie dalej jak wczoraj ja też robiłam :)

    OdpowiedzUsuń