piątek, 20 września 2013

Cukinia faszerowana kaszą kuskus



Co będzie nam potrzebne? 
  • 1 duża cukinia
  • 150 g kaszy kuskus
  • 150 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryka
  • Żółty ser do posypania


Wykonanie:
Lekko osolony kuskus zalać wrzątkiem do wysokości mniej więcej 1 cm przewyższającej poziom kaszy. Cebulę i czosnek zeszklić na łyżce oliwy z oliwek. Dodać mięso mielone. Chwilę smażymy i dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Mieszamy z gotową kaszą kuskus.
Obieramy i drążymy cukinię, którą następnie nadziewamy. Piec około 30 minut w 220C. Na chwilę przed wyjęciem jej z piekarnika posypujemy startym żółtym serem.




Smacznego!

5 komentarzy:

  1. uwielbiam cukinię, uwielbiam kaszkę kuskus! więc podoba mi się bardzo takie połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O kurcze, a miałam cukinię i nie wiedziałam co z niej fajnego można zrobić. Część przeznaczyłam na sałatkę, a część do smażenia, a Twoje danie wygląda super!
    Pozdrawiam. :)

    OdpowiedzUsuń