poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Tort bezowy



Tort bezowy w moim wykonaniu to prawdziwa bomba kaloryczna, której nie potrafię się oprzeć. To bardzo słodki wypiek a jego podstawowymi składnikami są białka i cukier. Bezę przekładam bitą śmietaną z serkiem mascarpone a dla przełamania smaku i nadania lekkości dodaję owoce.
Dziś użyłam malin i borówek.



Bezy na pierwszy rzut oka wydają się być proste w wykonaniu jednakże w praktyce często okazuję się, że niekoniecznie
Istnieją bowiem zasady, które w trakcie przygotowania trzeba przestrzegać . Białka muszą być bardzo dobrze oddzielone od żółtek. Miska i ubijak muszą być idealnie suche. Należy ubijać ją do całkowitego rozpuszczenia cukru, najlepiej sprawdzić to pocierając pianę w dwóch palcach. Jeśli drobinki cukru są wyczuwalne to znak, że należy ubijać dalej. Zwykle czynność ta trwa u mnie ok. 15-20 minut.

Składniki na bezę
5 białek
350 g cukru

Składniki na masę
330 g śmietany 30%
250 g serka mascarpone
1 łyżka cukru waniliowego
Owoce

Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 100 °C. Ubijamy białka, stopniowo dodając cukier według wskazówek powyżej. Na blasze rozkładamy papier do pieczenia i przy pomocy miski odrysowujemy 2 okręgi. W ten sposób powstaną miejsca gdzie nałożymy ubitą pianę. Teraz najtrudniejsza moim zdaniem czynność czyli pieczenie a właściwie suszenie. Ubitą pianę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 100 °C. Po około 40 minutach zmniejszamy temperaturę do 80 °C i dalej suszymy przez około 20 minut. Jeśli zaczyna się rumienić możemy dodatkowo lekko uchylić drzwiczki piekarnika. Po upływie tego czasu wyłączamy piekarnik i czekamy kolejne 30 minut aż ostygną przy otwartych drzwiczkach.

Kiedy spody bezowe są już zimne zaczynamy przygotowanie masy. Ubijamy śmietanę stopniowo dodając cukier waniliowy i serek mascarpone, mieszając tak długo aż masa będzie jednolita. Dodać ulubione owoce.

Ostatnim krokiem jest nałożenie masy na bezę i przykrycie jej drugim krążkiem. Można podawać od razu.


Smacznego!



2 komentarze:

  1. Wyglada rewelacyjnie a jak smakuje !!!!! bedę wierną fanką i z niecierpliwościa bedę czekała na dalesze przepisy

    OdpowiedzUsuń