wtorek, 23 lipca 2013

Puszyste racuszki



Szybkie i proste w przygotowaniu. Znakomicie nadają się na gorące dni kiedy mamy ochotę zjeść coś lekkiego i słodkiego na obiad.

Składniki:
1.5 sklanki mąki pszennej
2 jaja
20 g drożdży
1 łyżka cukru
1 szklanka mleka
1 łyżka roztpionego masła
szczypta soli

Zaczynamy od przygotowania rozczynu z drożdży. Kiedy podrosną wszystkie składniki łączymy ze sobą do momentu uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Następnie musimy zostawić je do wyrośnięcia, najlepiej w ciepłym miejscu, na około godzinę. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju z obu stron. Po usmażeniu układamy na papierowy ręcznik aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawać na ciepło, posypane cukrem pudrem.








2 komentarze:

  1. Pamiętam z dzieciństwa :) Mama często mi to robiła, przepis bardzo dobrze przedstawiony - wart spróbować

    OdpowiedzUsuń