czwartek, 18 lipca 2013

Pierogi ruskie



Uwielbiam pierogi, danie niedrogie, ale bardzo pracochłonne. Aby pierogi były pyszne trzeba kupić dobry biały ser, najlepiej tłusty i dobrze odciśnięty. 

Składniki na ciasto:
1 kg mąki pszennej wrocławskiej 
szczypta soli
1 i 1/2 szklanki gorącej wody
3 jajka

Składniki na farsz:
1 kg twarogu 
2 kg ziemniaków
1 duża cebula lub dwie małe
300 g słoniny
sól, pieprz, majeranek do smaku

i mój gwarant niepowtarzalnego smaku - mała garść suszonej mięty

Przygotowania zaczynamy od farszu. Ziemniaki należy ugotować nieco wcześniej aby ostygły. Ser z ziemniakami gnieciemy i mieszamy. Dodajemy do masy cebulkę usmażoną na złoty kolor, podsmażoną słoninkę oraz majeranek, sól i pieprz do smaku. Na koniec dodajemy garść suszonej, rozdrobnionej mięty. Jeszcze raz mieszamy, tak aby uzyskać gładką, jednolitą masę.
Teraz pora na przygotowanie ciasta. 3/4 kg mąki wsypujemy do miski. W środku robimy dziurkę, do której wlewamy rozbełtane jajko. Teraz powoli dodajemy ciepłą wodę i dodajemy szczyptę soli. Zaczynamy zagniatać i w miarę potrzeby dosypujemy pozostałą mąkę aby powstało ciasto o sprężystej konsystencji. Następnie wałkujemy placek o grubości kilku milimetrów. Wykrawamy z niego szklanką krążki, na które nakładamy farsz i zręcznie sklejamy. Kiedy ulepimy już wszystkie pierogi, partiami wrzucamy je na gotującą, lekko osoloną wodę, z dodaną łyżką oliwy. Ugotowane pierogi wypływają na wierzch.
Można je jeść polane stopioną słoninką i przysmażoną cebulką. Znakomicie smakują dodatkowo przesmażone po ugotowaniu.







Smacznego! :)

5 komentarzy:

  1. osobiscie wolę z borówkami ale mój mąż bardzo lubi pierogi ruskie i jesli wyjda mi tak jak na zdjęciu i dostane zapewne medal wzorowej żony (w kuchni) ha ha

    OdpowiedzUsuń
  2. :) w takim razie zapraszam na jutrzejszy post! będą z borówkami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ok a o której - może zdjeciem sie najem - jak myslisz dam rade

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Samym zdjęciem możesz mieć problem :))
      Postaram się dodać przepis jeszcze przed południem :)

      Usuń
    2. OK TO CZEKAM W GOTOWOSCI

      Usuń